מאת: יערה סיטבון, מנהלת תחום תזונה ומאמנת אישית, הולמס פלייס גבעתיים
תהליך ייצור החלב מתחיל עוד בתקופת ההיריון והמשכו הטבעי הוא ההנקה. ההנקה חשובה להתפתחותו של תינוקך וגם מחזקת את הקשר ביניכם. לכן כדאי להבין את היתרונות שבהנקה.
ארגון הבריאות העולמי (WHO), ארגון רופאי הילדים האמריקאי (AAP) ומשרד הבריאות הישראלי ממליצים להיניק הנקה מלאה (כלומר ללא כל תוספות כגון דייסות, תה או מים) במשך ששת חודשי חייו הראשונים של התינוק. שישה חודשים הם משך הזמן הנדרש להעתיק את כל הנוגדנים הקיימים אצל האם אל התינוק, באמצעות חלב האם. תוספות של מזון אחר יגרמו לתינוק לינוק פחות, וכתוצאה מכך יפחת ייצור החלב.
מגיל חצי שנה מומלץ להתחיל לתת לתינוק בהדרגה מזונות נוספים, וגם לאפשר לו לשתות מים, מאחר שככל שפוחת מספר ההנקות פוחתת גם כמות הנוזלים שהוא מקבל. עם זאת, מומלץ להמשיך ולהיניק את התינוק לפחות עד גיל שנתיים.
איך נוצר חלב אם
חלב האם נוצר כתוצאה מהפרשת ההורמון פרולקטין מבלוטת יתרת המוח. כשהתינוק מוצץ את הפטמה נשלחים אותות לבלוטת ההיפותלמוס במוח, וגורמים להפרשת ההורמונים פרולקטין ואוקסיטוצין.
ההורמונים האלה מביאים ליצירת חלב ולהזרמתו. הורמון הפרולקטין אחראי לייצור חלב האם, והורמון האוקסיטוצין מכווץ את צינורות החלב בשדיים ומזרים החוצה את החלב. לאחר הלידה רמת הפרולקטין גבוהה, ונוצר עודף חלב גם אם התינוק אינו יונק, אך לאחר כשלושה חודשים מתייצב ייצור החלב בהתאם לצריכת התינוק.
יתרונות ההנקה
מבחינה תזונתית, חלב אם מכיל את כל המיקרו-נוטריאנטים ומקרו-נוטריאנטים הדרושים לתינוק. הוא מתעכל בקלות, והתינוק יונק בדיוק את הכמות הנחוצה לו.
בניגוד לתמ”לים, חלב אם מכיל נוגדנים נגד מחלות זיהומיות. הוא מגן על התינוק בחודשיו הראשונים, בעת שהמערכת החיסונית שלו אינה חזקה מספיק. כך למשל הוכח כי הנקה מלאה עד גיל 6 חודשים מורידה את שכיחות הדלקות במערכות הנשימה העליונות. חלב אם מפחית את הסיכוי לפתח אלרגיות ויעיל במניעת מחלות גם אצל תינוקות בני שנתיים, ולכן הנקה בגיל מאוחר חשובה לא פחות.
מחקרים מראים גם כי הנקה מפחיתה את הסיכון למוות בעריסה. תינוקות יונקים הם גם חכמים יותר: על פי משרד הבריאות הישראלי, מנת המשכל של תינוקות היונקים חלב אם יכולה להיות גבוהה ב-8 נקודות מזו של תינוקות שצורכים תחליפים.
ההנקה מועילה גם לאם: היא גורמת להתכווצות הרחם לאחר הלידה ומסייעת לחזרה מהירה למשקל שקדם להיריון. הנקה מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד, בסרטן השחלה ובאוסטיאופורוזיס.
פעילות גופנית בתקופת הנקה
אפשר בהחלט להתעמל בזמן הנקה. פעילות גופנית הכוללת גם פעילות אירובית ברמה סבירה (כל אחת לפי יכולתה) לא פוגעת בייצור החלב. פעילות גופנית מתונה יכולה לסייע בהפחתת המשקל העודף, לחזק את השרירים ולשפר את התחושה הכללית.
הפעילויות המומלצות הן פעילויות אירוביות בעצימות קלה: הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים, יוגה או פילאטיס. כל אלה מסייעים לחיזוק שרירים שנחלשו בהיריון. אפשר לחזור לפעילות כחודש וחצי לאחר הלידה, באופן מבוקר ובהתאם לתחושה הגופנית.
על פי המחקרים, אם מיניקה מאבדת כ-500 עד 800 קלוריות ביום. פעילות גופנית בשילוב הנקה גורמות להוצאת קלוריות גדולה, וזה עלול לגרום לחסך קלורי שייפגע ביכולתה של האם להניק. לכן חשוב מאוד להוסיף לתפריט את הקלוריות שנשרפו. חשוב מאוד גם לשתות כמות מספקת של מים לפני הפעילות, במהלכה ואחריה, שהרי חלב אם מורכב ברובו ממים. רצוי להיניק את התינוק סמוך לתחילת הפעילות הגופנית.
יש להיוועץ עם דיאטנית להתאמת תפריט מלא, העונה על כל הצרכים התזונתיים של האם המיניקה: חסרים תזונתיים עלולים לפגוע באיכות החלב ובכמותו.