מועדון ספורט או מכון כושר הוא מקום שכדאי מאוד להגיע אליו, ובתדירות גבוהה. פעילות גופנית אפקטיבית מחטבת את הגוף, משפרת את היציבה, מחזקת את המערכת החיסונית ומציפה את הגוף בהורמונים חיוביים שמעלים את מפלס האנרגיות והשמחה. מצד שני, מועדון ספורט או מכון כושר הוא גם מקום שחשוב מאוד להתנהל בו באופן מושכל – על-מנת שלא להיפגע עקב ביצוע פעולה לא נכונה. כדי לעזור לכם להיזהר, הכנו עבורכם רשימה של 5 פציעות הספורט הנפוצות ביותר והסברים מפורטים כיצד הן נגרמות ואיך לטפל בהן.
- נקע בקרסול
נקע בקרסול נגרם בעיקר עקב תנועות חדות יתר על המידה. בפרט גורמת לכך תנועה סיבובית מהירה מדי. מהות הנקע היא מתיחה של רצועה בקרסול, ובמקרים חמורים – קרע בסיבים של אותה רצועה. חשופים במיוחד לסכנה של נקעים בקרסול הם מי שמשחקים כדורגל, כדורסל, כדוריד, כדורעף או טניס, בין אם כחובבנים ובין אם כמקצוענים, וגם תנועה לא זהירה תוך כדי ריצה עלולה להוביל לפציעת ספורט זו.
הסימפטומים העיקרי הם כאב חד, נפיחות באזור הקרסול, קושי לדרוך על הרגל, מגבלה בהליכה ותחושת חום בחלק האחורי של כף הרגל. ברוב המקרים מנוחה תוביל להחלמה מלאה של הרצועה, אבל יש גם מצבים שמחייבים פיזיותרפיה ואפילו ניתוח. כמו כן חשוב במיוחד להיזהר מפני נקעים חוזרים ונשנים, ולכן מומלץ להתייעץ עם רופא.
- קרע ברצועה בברך או במניסקוס של הברך
גם הברך היא מפרק רגיש במיוחד. בפרט מועדים לפורענות הרצועות בברך (הצולבת הקדמית, הצולבת האחורית, ובמידה פחותה גם העקיפה הצידית והעקיפה התיכונה) והמניסקוס – מבנה סחוסי שנועד לספוג זעזועים ובכך לתרום ליציבות המפרק. קרע ברצועה הקדמית מתרחש בעיקר עקב שינוי כיוון חד או בלימה בבת אחת תוך כדי תנועה. הגורם העיקרי לקרע ברצועה האחורית הוא חבלה קשה במהלך פעילות גופנית. בחלק גדול מהמקרים אין ברירה אלא לבצע ניתוח לשחזור הרצועה שנקרעה. במקרה של קרע במניסקוס, הסימפטומים העיקריים הם נפיחות, היווצרות תחושה נוקשה והרגשה כאילו הברך “נעולה” או לחילופין קורסת. רמת הכאב עלולה להחמיר ולגרום למגבלה של ממש בתנועה. הטיפול היעיל ביותר הוא ניתוח ארתרוסקופי.
- כאבי גב עקב הרמת משקולות כבדים מדי
מפתחי גוף וגם מתאמנים שרוצים לבנות מסת שריר נוהגים לבצע אימונים רבים של הרמת משקולות. ניסיון להניף משקל כבד, כלומר כזה שלא מותאם ליכולות של האדם, מגדיל במידה ניכרת את הסיכון להתפתחות כאבים בגב התחתון. אזור נוסף שעלול להיפגע כתוצאה מהרמת משקולות לא נכונה – כלומר כאלה שהמשקל שלהן גבוה מדי או בטכניקה לא מתאימה – הוא עמוד השדרה הצווארי.
דרך אחת להימנע מפגיעה באיבר הרגיש שעלול להוביל לקושי לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות היא להקפיד לחזק את שרירי הבטן (על-מנת שיסייעו לשרירי הגב ויורידו ממנו חלק מהעומס והמאמץ). בנוסף חשוב מאוד להתאמן בהתאם לסרגל מאמצים מדויק, כזה שנבנה בעזרת אנשי מקצוע מנוסים.
- שברי מאמץ
עוד פציעת ספורט נפוצה שהיא תוצאה של עומס יתר עקב אימונים מופרזים היא שברי מאמץ. שבר מאמץ הוא למעשה סדק זעיר בעצם שהופעל עליה כוח רב מדי לאורך זמן. ביצוע מספר גדול מאוד של קפיצות הוא גורם סיכון אחד, וכך גם ריצה שמתארכת יתר על המידה (ביחס ליכולות של האדם באותה נקודת זמן). העצמות הרגישות ביותר הן אלה הנושאות את משקלו של הגוף, ובפרט העצמות התחתונות בכל רגל והעצמות בכפות הרגליים. הטיפול היעיל הוא מנוחה, ולאחר מכן חזרה הדרגתית ומוקפדת לשגרת אימונים.
- כתף שחיין
שחייה נחשבת, ובצדק, לפעילות ספורטיבית שהיא גם מועילה מאוד וגם בריאה מאוד, כלומר כזו שהסיכון להיפגע במהלכה נמוך (בזכות האיכויות הייחודיות של המים). יחד עם זאת ישנה גם פציעת ספורט שמאפיינת שחיינים – כתף שחיין. בעיקר חשופים לכך מי ששוחים פרפר או חתירה, סגנונות שמחייבים הפעלת כוח רב ע”י הכתפיים. תוך כדי התנועה, נוצר חיכוך משמעותי בין מפרק הכתף לבין מפרק עצם הבריח. החיכוך, שחוזר על עצמו לאורך כל השחייה, עלול להוביל לפגיעה בגיד של שריר הסופראספינטוס (אחד ממייצבי הכתף), והתוצאה תהיה כאב ומגבלה בתנועת הזרוע. הדרך הטובה ביותר להימנע מכתף שחיין היא טכניקה נכונה בשחייה. כמו כן יש להימנע מלשחות כשעייפים מאוד. טיפול בפציעה זו מבוסס בעיקר על פיזיותרפיה.
כותב המאמר רפאל קייקוב בעלים של מכון אורטופדי עקב אכילס: https://www.achilles.co.il